Kuidas väikesest köögist maksimum võtta?

Väikese köögi organiseerimine

Köök, kus valitseb pidev segadus, ei ole just kõige meeldivam paik, kus alustada uut päeva või pärast pikka tööpäeva perele õhtusööki valmistada. Ehkki segadus võib aeg-ajalt vallutada ka suuremad köögid, tundub see väikestes köökides sageli paratamatusena – asju pole lihtsalt kuhugi panna, mistõttu muutub juba niigi piiratud tööpind kiiresti kaootiliseks. Selle tulemuseks on rahutust tekitav vaatepilt ja tunne, et söögitegemine saab olema tõeline väljakutse. Kuid ka kõige väiksem köök ei ole kunagi lootusetu. Õigete lahenduste ja nutikate lahendustega saab isegi tillukesest köögist luua avara ja funktsionaalse keskkonna, kus kõik vajalik on käepärast ning töö sujub ladusalt.

Hoia lauapind tühjana

Väikeses köögis, kus lauapinda on niigi vähe, on esmane reegel hoida see võimalikult vaba. Kõik, mida sa igapäevaselt ei kasuta, peaks olema hoiustatud kappides, sahtlites või mujal organiseeritud kohtades. Ehkki esialgu võib tunduda ebamugav otsida köögiseadmeid ja tarvikuid, nagu noad, spaatlid ja maitseained, kapisügavustest, on hästi planeeritud kapisüsteemi puhul see palju lihtsam kui tundub. Selline korraldus mitte ainult ei vabasta tööpinda toidu valmistamiseks, vaid muudab ka kogu köögi visuaalselt avaramaks ja kergemini hallatavaks.

Köögi kujundamine

Riiulitele eelista sahtleid

Väikeses köögis on riiulitega kappide asemel alati mõistlikum valida sahtlid, kuna need võimaldavad kiiresti ülevaadet köögitarvikutest ja teevad igapäevaselt vajalike esemete kättesaamise lihtsaks. Kui sahtlid on piisavalt sügavad ja nende ülemisse ossa jääb kasutamata ruumi, võib kaaluda sinna lisasahtli ehk salasahtli paigaldamist, kus hoida väiksemaid, harvemini kasutatavaid esemeid. Ülemiste kappide puhul on nutikaks lahenduseks väljatõmmatavad siinidel riiulid, mis lihtsustavad kõrgemal asuvate asjade kättesaamist. Kui see pole võimalik, tasub esemed paigutada sobivatesse karpidesse, mida on lihtne kapist välja tõsta. Nurgakappides on parim valik karussellriiulid, mis maksimeerivad ruumikasutust ja teevad kõik vajalikud esemed hõlpsasti kättesaadavaks.

Tõhusaim viis ehitaja, remondimehe pakkub Prism Hooldus OÜ

Kasuta ruumi kõrgust maksimaalselt ära

Traditsioonilise köögimööbli puhul jäävad sageli kasutamata kaks ala: köögikappide all olev ruum, kuhu paigaldatakse sokliliist, ja ülemiste kappide kohal olev tühi ruum. Sokliliistu asemel saab aga paigaldada varbasahtlid, mis on laiad ja madalad, kuid suurepärased kohtadeks näiteks ahjuplaatide, küpsetuspaberite ja muude suuremate, harvem kasutatavate esemete hoiustamiseks. Need soklisahtlid jäävad peaaegu märkamatuks ja meenutavad välimuselt tavalist liistu, kuna nende avamiseks pole nuppe, vaid need avanevad varba kerge vajutusega.

Kuigi väikese köögi visuaalne avarus on oluline ja ülemised köögikapid ei peaks ideaalis ulatuma laeni, võib ruumipuudus tekitada vajaduse laeni ulatuvate kappide järele. Kui kapid on paigaldatud nii, et nende kohal jääb siiski veidi ruumi, ja otsustad selle ruumi kasutusele võtta, on mõistlik järgida mõnda lihtsat reeglit. Kapi otsas hoiustamiseks vali ühesugused karbid või korvid, mis sobivad kappide tooniga ja aitavad asju varjata. Kui korvid pole sobivad, vali kapi peale suuremad dekoratiivsed nõud või muud esemed, mis on visuaalselt meeldivad ja loovad ühtse stiili, hoides köögi siiski korraliku ja organiseerituna.

Ülemised köögikapid

Organiseeri

Põhjalik organiseerimine on iga köögi korrashoidmiseks hädavajalik, kuid väikeses köögis on see lausa kriitilise tähtsusega. Sahtlite ja suuremate hoiukorvide sees peaksid olema väiksemad jagajad, kus igaühes hoiustatakse ainult kindla otstarbega esemeid. See aitab säilitada selgust ja hoida asju kiiresti leitavatena. Kuivainete hoiustamiseks on soovitatav kasutada sahtli kõrgusele vastavaid ühesuguseid purke või konteinereid, kuhu toiduained ümber valada. Poest ostetud tooted on sageli pakendatud erineva kuju ja suurusega pakenditesse, mis võtavad sahtlites tarbetult palju ruumi. Ühesuguste anumate kasutamine mitte ainult ei hoia ruumi kokku, vaid loob ka ühtse ja korrastatud ilme.

Kasuta maksimaalselt ära horisontaalset pinda



Väikeses köögis, kus vertikaalset pinda on piiratud ja seda ei tohiks üle koormata, tasub horisontaalset ruumi maksimaalselt ära kasutada. Selleks on olemas mitmeid nutikaid lahendusi. Näiteks köögitasapinna tagaseinale paigaldatav perfosein, konksudega siinid või magnetribad. Perfosein pakub paindlikke kinnitusvõimalusi, kus saab hoida erinevaid köögitarvikuid. Konksudele saab riputada praktiliselt kõike, alates pannidest ja kohvitassidest kuni lõikelaudade ja väiksemate tarvikuteni. Magnetribad on suurepärased nugade, kääride või metallist maitseainetopside hoidmiseks, hoides need alati käepärast ja ruumi säästvalt korraldatud.

Loo avarust tarkade disainilahendustega

Väikese köögi disainis on lihtsus ja funktsionaalsus võtmetähtsusega. Kapid peaksid olema minimalistliku kujundusega ja paiknema ühtsel joonel, et luua voolav ruumitunnetus ning visuaalne illusioon pikematest seinadest. Pisikese ruumi puhul on oluline vältida liigset esemete kuhjamist tööpindadele; kui hoiustamine on vajalik, tasub kasutada neutraalsetes toonides konteinereid, mis ei tõmba liigselt tähelepanu.

Valgustus mängib väikestes köökides kriitilist rolli. Lisaks loomulikule valgusele on hädavajalik paigaldada piisav valgustus tööpindade kohale, näiteks ülemiste kappide alla peidetud valgustid. Väikestes köökides toimivad suurepäraselt ka peegeldavad pinnad, nagu kõrgläikega kapiviimistlus või peegelduv tööpinna tagasein, mis aitavad ruumi visuaalselt avardada ja suurendada valguse levikut.